2009. január 21., szerda

Kivonatolok....

.....magamnak, mert úgy, de úgy lenyomott valami depi lassan két hete, "mint a bélyeget" mondaná a lélektársam. (Ő azt szokta mondani, lenyomlak, mint egy bélyeget:-)... útszéli argóban, és csak hülyéskedés gyanánt persze.)Lássuk mit is mondott nekem ez a Hauck doki:

"........amerre csak nézel, a folyóiratokból, filmekből, tévéből vagy hallgass meg bárkit, szüleidet, tanáraidat, barátaidat, mindenkitől azt tanulod, hogy miképpen legyél neurotikus, és ráadásul úgy, hogy sejtelmed sincs róla. Megtanítottak, hogyan lehetsz príma depressziós, és most rajtad áll, hogy helyrehozd a kárt, amelyet akaratlanul tettek benned."
A depresszió három oka: önvád, önsajnálat, sajnálkozás másokon.

Az önvád:
-Erőszak önmagad ellen!
-Az önteltség jele!
-Gyávaság!
-A lelkifurdalás rossz tanácsadó: elemezd a hibáidat és lépj tovább!
-Saját magadtól borulsz ki! (bármilyen hihetetlen)
-Nem kell tökéletesnek lenned!
-Ha elutasítanak téged, talán többet mond róluk, mint rólad!
-Számíts a kudarcra!
-Vitatkozz magaddal! Tölts annyi időt az önmagaddal való viaskodással, mint amennyit az önváddal töltenél, és máris nyert ügyed van! Mondd magadnak a helyénvaló gondolatokat, még akkor is, ha magad se hiszel bennük!

Az önsajnálat:
-Tégy különbséget szomorúság és tragédia között!
-Élni annyi, mint csalódni.
-Hamis vádak? A sértést magunk követjük el, önmagunk ellen. Az nem olyasmi, amit mások követnek el ellenünk. Ők csak megmondják a véleményüket.
-Visszaeshetsz! Olyan ez, mint a fogyókúra. Leadtad a fölösleget. Gondolod, hogy ezzel vége a mesének? Vajon ezentúl ehetsz, amit akarsz és nem kell ellenállnod a kísértéseknek? Dehogynem. Ahhoz, hogy az ideális súlyodat megtartsd, életed hátralevő részében jószerével folyvást fogyókúráznod kell. Egy-egy visszaesés még nem a világ, és semmiképpen sem azt jelzi, hogy eddig semmire se mentél.
-Az önsajnálat hatalmas fegyver lehet! Mivel szinte mindenki azt hiszi, hogy mások kiboríthatják és ő is kiboríthat másokat, több millió embernek jutott már eszébe, hogy ezt a megfigyelést felhasználva hatalmában tartson másokat.
-Ha kapcarongy vagy, netán egérke, alaposan gondold végig, miért nem bírod elviselni a visszautasítást, és azon is gondolkodj el, hogy ha kiállnál magadért, vajon megzavarnád-e környezeted tagjainak lelki nyugalmát. Amíg e két ostobaságot nem látod annak, ami, soha nem leszel szabad és nem nyered vissza önmagadat.
-Engedj, de mikor? Akkor engedj, amikor nem fontos neked a dolog. És akkor makacsold meg magad, amikor neked fontos dolgokról van szó.
-Jogos erőszak? Ha nem akarsz mások akarata szerint élni, sokkal jobb módszer, ha megtagadod az együttműködést azzal, aki uralkodni akar rajtad.
-A mártírokat csak az oroszlánok szeretik. A szomorú igazság az, hogy a világ gyűlöli a mártírokat. Az élettől másképpen is megkaphatod, amit akarsz – például úgy, hogy tudomásul veszed, hányan szeretnek és hányan nem, hogy vannak dolgok, amelyeken nem változtathatsz, nem csinálsz elefántot a bolhából, és nem hiszed, hogy mindig mindennek úgy kell lennie, ahogyan te szeretnéd, és nem akarsz belehalni, ha az akaratod nem teljesülhet.

Sajnálkozás másokon:
-Együttérzésből is megárt a sok. Minden civilizált ember együtt érez embertársával. Akiből hiányzik az empátia vagy az érzékenység mások sorsa iránt, az féleszű, degenerált, vagy reménytelen eset. A civilizált ember egyik ismertetőjegye, hogy törődik a másik bajával. De hogy ezt túlzásba viszi, az már nem. Ez az a fontos választóvonal, amelyet meg kell húzni, ha meg akarjuk őrizni egészségünket.
-Érzelmi zsarolás: a másokon való sajnálkozás egyik igen komoly következménye, hogy az emberi gyöngeséget kihasználva, visszaélnek vele.
-A sajnálkozás gyakran igazságtalanságra csábít. Az igazság szigorú mércével mér. Rengeteg igazságtalanságot szülhet, ha ellágyulsz ott, ahol keményen ki kellene tartanod.
-A másokon sajnálkozókból lesznek az önsajnálók.
-„Csakis miattad” Az erőszakos sajnáltatás jól bevált módszere, ha mások a maguknak okozott izgalmakért a te nyakadba varrják a felelősséget.

Kimászol a depresszióból akkor is, ha semmit se teszel ellene. Úgyhogy ne ess kétségbe, ha kétségbe esel. Hisz kék az ég és a nap fölkel a horizonton.Bármilyen kétségbeesetten és nyomorultul érzed is magadat alkalomadtán, próbáld eszedbe idézni, hogy egy szép napon a múlté lesz az egész. Holtbiztosan. És nem kell öngyilkosnak lenned ahhoz, hogy véget érjen ez a nyomorúság, csak légy egy kicsit türelmes!"

Részletek Paul Hauck: Mélyponton Hogyan másszunk ki a depresszióból című könyvéből. (helyenként változtatva az igeidőkön.)
És hálás köszönet Seniornak!


2 megjegyzés:

Milene írta...

Küldök neked egy erőt adó, támogató baráti ölelést!

galina írta...

Köszönöm Citromfű!