2008. augusztus 5., kedd

Rakott padlizsán

Tulajdonképpen halvány gőzöm nincs honnan is való ez a recept..... az biztos, hogy hússal készítettem először, tehát cirka 15 éves, és talán valamelyik exszomszédasszony elmondása alapján ......?
Hát, ez a történelem, a legújabb kor az meg az, hogy annyira szeretjük, hogy padlizsánszezonban őrületes gyakorisággal fordul elő nálunk az asztalon.
Leírt recept az sosem volt... na, majd most.
Szóval, hozzávalók:
héjában főtt majd megtisztított krumpli (kb. 2-3 kg volt minálunk most)
3 közepes szép fényes, egészséges padlizsán
zabpehely szójagranulátummal keverve, ízesítve leforrázva (vagy kb. talán fél kiló darált hús)
vöröshagyma
pirospaprika
bors

tejföl
sajt

A padlizsánokat lehéjazom, kb. fél centis szeletekre vágom, enyhén lesózom, picit állni hagyom, majd paprikás lisztben megforgatva forró olajban kisütögetem a szeleteket. Ez kicsit hosszadalmasnak tűnhet, de hamar sül, sőt vigyázni is kell rá, nem lehet közben belekukkantani a blogba, hogy jött-e komment:-))))
Vöröshagymát párolok, és pörkölt alapon ízesítve, fűszerezve, megpárolom rajta a húst,(én ugyan nem) szóját, zabpelyhes szóját, búzahúst, ki mit szeretne. Pár gerezd fokhagyma sem fog ártani neki.

Innentől elkészítését tekintve a rakott krumplira koncentrálhatunk:)
Kiolajozott tepsi, rá egy sor főtt krumpli, rá a piros izé (kinek mi), rá a kisült padlizsánszeletek majd tejföl jó bőven, mindez addig, amíg nem fogy el a minden. Időnként egy kis sót zuttyanthatunk a rétegekre ízlés szerint, de elvileg csak a krumlira kell, mert a többi rendben van. Ha véletlenül kevés a sült padlizsánszelet néha, akkor a konyhában ólálkodókra figyelni kell, mert rohamosan illanik el a mennyiség.

Na, imigyen mehet a sütőbe, és félidőtájt bőven szórok rá reszelt sajtot, és szépséges pirosra sütöm.
Valami hihetelenül finom ízt ad az egésznek a padlizsán.
A lányom már készítette szója helyett tojásszeletekkel is. Úgy is finom. Az utsó pillánatban fotóztam, már alig lézengett a tepsiben.

5 megjegyzés:

Milene írta...

Jól hangzik! Lehet, hogy kipróbálom!

galina írta...

Viszonylag gyorsan megvan, és biztos megvariálod kicsit:)
Lányom rájött, hogy Beni imád panírozni (akárcsak Ő kicsiként) így aztán jönnek holnap patisszont meg karfiolt panírozni felmentő seregként (mert én viszont khmmm nem igazán kedvelem a bundázást), és végre pakorázunk is egyet reményeim szerint.

fülike írta...

Mi az, hogy "pakorázunk"?? :(((
A csapat szana-széjjel van nálunk, de ha megint lesz itthon társaság, akkor ezt is meg fogom csinálni. Nyam-nyam!!!

fülike írta...

És csak lejjebb kell görgetni, és már meg is van!!!:))
Így jár, aki visszafelé olvas, mint valami rák:)))

galina írta...

:-)
Ez most éppen a rák volt Benned, merthogy bennünk van az összes állatövi jegyecske valahol, valahogy.... tényleg miért is állatövi???? és a mérleg? meg a vízöntő, meg a többi nem állat??? :-))